Menü

Market Square Witzenhausen

Witzenhausen market square was converted into a pedestrian zone at the beginning of the 1980s but currently has various shortcomings. The covering is not barrier-free and the fitments and fixtures are outdated. There is a need for action, and it is equally important to integrate the characteristic stock of sycamore trees, also extremely valuable in terms of the urban atmosphere, as an ensemble. A tableau, precisely matched to the market square, is ‚placed below the town hall‘. The town hall is accentuated in this way and creates a diverse and freely usable environment. As a platform for the town‘s urban life, the tableau is paved and accentuated with medium to large-format slabs of greywacke. The edges of the square will be laid out with a simple granite paving layer adjacent to the peripheral old town quarters. Opposite, the existing canopy of sycamores will continue to create an element of identity in the future. Due to its location in the pedestrian zone as well as its direct connection to the centre of the square, the shady space becomes a meeting place for both the residents of Witzenhausen and their visitors. The spaces to the west and south of the town hall are loosely enhanced with the two already existing sycamore trees.