Franz Reschke Landschaftsarchitektur

12/2016

Rümelinsplatz

Basel

Realisation competition, 1st prize
The Rümelinsplatz is understood as an integral part of the atmospheric and spacial system of the old city of Basel. A homogenous pavement made from local natural stone (Rheinwacke) clearly brings out the urban space. The non-directed stone carpet ‚slows down‘ the square, emphasizing the site in its urban context. Two plateaus are worked in the given steep topography forming specific resting qualities and offering the possibility for intensified use. Two precisely integrated low walls work as „urban sofas“ with varying heights. A loose tree setting (Gleditsia) on the norther outline of the square strengthens the specific atmosphere of the square in the „mineral“ and dense urban context.
Typology
Public Space, Streets and Squares
Area
3.500 sqm
Client
Bau- und Verkehrsdepartement des Kantons Basel-Stadt
Project Team
Luisa Hansel, Annika Schridde, Janina Gäckler
Link to the project page